9. decembra 2017

Voňavé dekorácie

Aby zo všetkých kútov našich príbytkov vanula čarovná vianočná atmosféra s vôňou čečiny, k tomu prispejú aj zelené, voňavé dekorácie. Aranžmán charakterizuje kompaktnosť tvarov, vytvorená natesno vypichanými či vyviazanými prevažne živými rastlinami a plodmi: okrem čečiny sú použité rôzne vždy zelené listy, plody – bobule, orechy, gaštany, drobné chryzantémy, suché zafarbené trávy, šišky, jabĺčka i exotické ovocie; plátky citróna zdobia aj kyticu. Ak chceme vianočnú výzdobu zosúladiť, mali by sme si zvoliť napríklad jednu dominantnú farbu, ktorá sa objaví na všetkých (alebo na väčšine dekoráciách). Aktuálne sú sýte a pritom tlmené farby na sklenených ozdobách s matným povrchom. Mimochodom, v západných krajinách sa sklenené vianočné gule používajú na dotvorenie kytíc aj mimo vianočného obdobia. Svojím tvarom kontrastne akcentujú medzi kvetmi v kytici. Svietnik so zlatými sviecami a ovocná dekorácia sú vypichané do pijavej aranžovacej hmoty vloženej v miske. Rastlinky, listy, plody šišky a iný materiál, ktorý nemá stopky, ale aj stuhy upevňujeme pomocou pevnejších drôtikov. Sviečky sa dajú upevniť primerane dlhými klincami, prípadne špajľami, ktoré zastokneme do dierok urobených rozžeraveným klincom. Základ väčšiny aranžmán tvorí čečina. V teplom prostredí ihličie zo smrekových, ale aj z jedľových vetvičiek rýchlo spŕchne, preto vhodnej ší je tis a tuja, ktoré vydržia dlho zelené a neopadnú.
Na vyhotovenie adventného venca potrebujeme základný veniec - môže byť zo slamy, z prútia, polystyrénu, alebo aj z napevno skrúteného papiera, ďalej 4 sviece, čečinové vetvičky nastrihané na dĺžku 5 – 10 cm, viazací drôt a ďalšie doplnky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára